Zbogom bakterije, dobro došli zdravi zubiPut do zdravih zuba i desni jest pravilna njega zuba koja počinje kvalitetnim uklanjanjem mekanih zubnih naslaga, odnosno bakterija u njima. One su ključni uzročnici neugodnosti, poput bolesti desni – prvenstveno u prostoru između desni i zuba. Ako želite temeljito i ujedno nježno ukloniti zubne naslage te spriječiti bolesti desni, za čišćenje se preporuča mekana četkica za zube s više tisuća tankih vlakana. Uporaba srednje tvrdih i tvrdih četkica nije preporučljiva jer rub desni nećemo moći očistiti dovoljno dobro, a ujedno riskiramo i oštećenje desni.

Zubi imaju pet površina

Temeljita oralna higijena, odnosno njega zuba ne počinje i ne završava samo četkanjem jer se na taj način očiste samo tri od sveukupno pet zubnih površina. Površine kutnjaka koje čine međuzubni prostor često su udubljene, stoga morate očistiti i međuzubne prostore, a pritom je najbolje koristiti interdentalnu četkicu i zubni konac. Usto je važno odabrati odgovarajuću veličinu interdentalne četkice, što će dodatno pomoći u sprječavanju bolesti desni. Interdentalna četkica sa svojim vlaknima treba ispuniti cijeli međuzubni prostor i očisti sve površine koje ga čine. Također mora očistiti prostor između desni i zuba. O pravilnom odabiru i uporabi interdentalne četkice najbolje je posavjetovati se sa svojim doktorom dentalne medicine. Isto vrijedi i za zubni konac.

Kemijska potpora mehaničkom uklanjanju

Ponekad su različiti čimbenici uzrok tomu što ni redovitom i pravilnom oralnom higijenom sa zubnom i interdentalnom četkicom ne možete osigurati takvo uklanjanje mekanih zubnih naslaga da biste spriječili razvoj upale desni i daljnjih bolesti desni. Među najčešće čimbenike koji pogoršavaju stanje potpornoga tkiva spadaju: pušenje, stres, hormonske promjene, šećerna bolest, a pomalo i nasljedni čimbenik. U takvim slučajevima možemo sebi pomoći različitim preparatima, primjerice onima koji sadrže klorheksidin – paste za zube, tekućine za usta, gelovi, sprejevi. No ipak moramo biti svjesni da je uporaba tih proizvoda, bez obzira na vrstu djelatne tvari u preparatu i bez obzira na vrstu preparata, prvenstveno potpora mehaničkom uklanjanju zubnih naslaga. Ako čišćenje zubnom i interdentlanom četkicom ili zubnim koncem ne bude temeljito, nikakva čarobna formula ne može pomoći u sprječavanju bolesti desni.