Upozorenje Kako bismo vam omogućili najbolji korisnički doživljaj naših stranica, koristimo kolačiće. Ako nastavite pregledavati ovu stranicu, smatramo da pristajete na upotrebu kolačića.  U redu

3 koraka do truljenja zuba

16.02.2016
od strane

Jeste li znali da je caklina najtvrđa tvar u ljudskome tijelu? Međutim, to ne znači da je neuništiva. Može ju, na primjer, napasti truljenje zuba ili karijes. Uzrok njegova nastanka jesu bakterije u zubnim naslagama koje prilikom razgradnje šećera tvore kiseline, a one s vremenom otapaju caklinu. Tako brzo i jednostavno to, doduše, ne ide, jer pljuvačka zahvaljujući sadržajima minerala ima snagu da usput popravlja mikrooštećenja cakline. Ali ako se caklina učestalo i dugotrajno napada, na određenoj tački ni obrambena snaga pljuvačke više nije dovoljna.

3 najčešća koraka do truljenja zuba

1. Zaboravljamo očistiti zube

U ustima je više od 500 različitih vrsta mikroorganizama koji se neprestano razmnožavaju. Ako više puta zaboravimo očistiti zube, ubrzo nam može početi prijetiti karijes, odnosno na dobrom smo putu ka truljenju zuba.

2. Zube očistimo samo površno

Osjećaj istinske čistoće zuba ponekad zavarava, osobito zbog upotrebe paste za zube koja se pjeni i miriše te ima jak okus. Budući da je u ustima osjećaj svježine, uvjereni smo da smo zube očistili. Interdentalne četkice i zubni konac ne koristimo jer smatramo da pasta za zube obavi sve što se od čišćenja očekuje. To je dakako daleko od istine.

3. Slatkiši i grickalice prate nas cijeli dan

Ako cijeli dan jedemo slatkiše i grickalice koje sadrže šećere, umjetna bojila, arome i okuse, vrijednost pH u ustima neprestano se smanjuje. To znači da se naši zubi nalaze u vrlo kiselom okruženju, što postupno nagriza i caklinu. Budući da su tako šećeri bakterijama na raspolaganju zbilja dugo vremena, truljenje zuba, odnosno karijes pojavljuje se prije no što možda mislimo.