SavjetiRedovno odstranjivanje zubnih naslaga sa sigurnim i učinkovitim pomagalima je ključno za čiste zube i zdrave desni. Zato, zajedno sa stomatolozima nastojimo pojedince informisati, da je osim četkice za zube potrebno koristiti međuzubne četkice odgovarajuće veličine, s kojima brinemo za zube i desni u međuzubnom prostoru, mjestu gdje bakterije uzrokuju najveće probleme.
  11.10.2018   Preventiva
Redovno odstranjivanje zubnih naslaga sa sigurnim i učinkovitim pomagalima je ključno za čiste zube i zdrave desni. Zato, zajedno sa stomatolozima nastojimo pojedince informisati, da je osim četkice za zube potrebno koristiti međuzubne četkice odgovarajuće veličine, s kojima brinemo za zube i desni u međuzubnom prostoru, mjestu gdje bakterije uzrokuju najveće probleme.

Krvarenje desni je siguran znak upale desni koji zahtijeva trenutno djelovanje. Dobra vijest je da su potrebne samo male korekcije u održavanju svakodnevne oralne higijene, uz upotrebu pravih proizvoda, za otklanjanje glavnog uzročnika upale desni - bakterija u zubnim naslagama.

Zubni kamenac (mineralizirane zubne naslage) se najčešće nakuplja u rubovima između zuba i desni ili pod desnima gdje može prouzrokovati najviše problema, koji mogu postati poprilično ozbiljni. To je jedan od glavnih uzročnika koji mogu dovesti do razvoja parodontalne bolesti, vodeće bolesti u usnoj šupljini koja se može pojaviti već u tridesetim godinama.

Oralna higijena

Brojne posebnosti i specifičnosti u našim ustima nalažu još temeljitiju oralnu higijenu. Neke od njih su: neravni zubi, fiksni ortodontski aparat, umnjaci i protetski nadomjesci. Najčešće je riječ o mjestima kojima se treba posebno posvetiti, a osim četkice za zube preporučuje se koristiti i pojedina dodatna pomagala.

Zašto desni krvare?
Puno ljudi prilikom četkanja zubi primijeti krv. Budući da se to događa svakodnevno, smatraju da je riječ o uobičajenoj pojavi koju pripisuju osjetljivim desnima. Međutim, krvarenje desni može značiti početak puno većih problema, primjerice težeg oblika parodontalnih bolesti. Dobra vijest je da se kod prvih simptoma krvarenja desni brzim poduzimanjem mjera, intenzivnom higijenom usne šupljine i upotrebom pravih pomagala stanje može popraviti.

Ako mislite da je za prevenciju bolesti zuba i desni dovoljno da dva puta dnevno, temeljito operete zube samo sa četkicom za zube, varate se. Čak i ako imate odličnu četkicu za zube, sa hiljadama mekih i tankih vlakana, ona će u najboljem slučaju očistiti oko 70% površine zuba. Između zuba, gdje vlakna četkice za zube ne dosežu, bakterije mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme.

Fiksni ortodontski aparat i pravilna oralna higijena

Osnova za zdravlje usne šupljine jest temeljita oralna higijena koja se najlakše održava redovitim uklanjanjem zubnih naslaga. One nisu ništa drugo već skupine bakterija i drugih mikroorganizama koje svojim djelovanjem mogu oštetiti naše zube i desni. Ako želite očuvati zdravlje svoje usne šupljine, morate ju dobro poznavati, uključujući i sve njene skrivene uglove koje je četkicom teže dosegnuti jer su upravo to najkritičnija mjesta gdje se nakupljaju bakterijske naslage. Međutim, broj takvih mjesta još se povećava kada se u ustima pojavi fiksni ortodontski aparatić.

5 rješenja protiv neugodnog zadaha

Razlog neugodnog zadaha većinom je loša oralna higijena, ali on može biti i pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Dobra je vijest to što za uklanjanje zadaha iz usta ili halitoze, kako se to stručno naziva, puno možemo učiniti mi sami, a ako se uprkos uvažavanju savjeta zadah i dalje zadržava, smisleno je posjetiti svojeg stomatologa.

3 koraka do truljenja zuba

Jeste li znali da je caklina najtvrđa tvar u ljudskome tijelu? Međutim, to ne znači da je neuništiva. Može ju, na primjer, napasti truljenje zuba ili karijes. Uzrok njegova nastanka jesu bakterije u zubnim naslagama koje prilikom razgradnje šećera tvore kiseline, a one s vremenom otapaju caklinu. Tako brzo i jednostavno to, doduše, ne ide, jer pljuvačka zahvaljujući sadržajima minerala ima snagu da usput popravlja mikrooštećenja cakline. Ali ako se caklina učestalo i dugotrajno napada, na određenoj tački ni obrambena snaga pljuvačke više nije dovoljna.

  29.01.2016   Estetika     izbjeljivanje zubi
Izbjeljivanje zuba

Kao što svaki čovjek na svijetu ima jedinstven otisak prsta, tako su unikatni i naši zubi – ne samo po broju, obliku, kvaliteti i položaju u ustima već i po boji. Ona je već po prirodi u različitim nijansama – od snježno bijelih do bež i sivkastih tonova, a ovisi o našemu nasljednom faktoru te vanjskoj i unutarnjoj obojenosti. Prvu uzrokuju zubni kamenac, površinske zubne naslage i obojenosti zbog cigareta, kafe, čaja i vina, a za drugu je između ostalog krivo uzimanje određenih lijekova, liječenje zuba i nasljedne bolesti. Unatoč tomu što žućkasta boja zubi u usporedbi s našom puti izgleda prirodnije i što su takvi zubi i kvalitetniji, odnosno tvrđi, danas pod uticajem holivudskih trendova stremimo ka što bjeljim zubima.

Karijes

Nastanku karijesa najviše smo podložni od 6. do 12. godine kada rastu trajni zubi. Ako ste se u tome razdoblju susreli s karijesom, vrlo je vjerojatno da će vam se na tim mjestima ponavljati slični problemi i kasnije. Rješenje, odnosno sprječavanje nastanka karijesa jest jednostavno – djecu naučiti redovitoj i temeljitoj oralnoj higijeni s odgovarajućim pomagalima. Tako ćete ih zaštititi ne samo od karijesa, već će ta navika pridonijeti i sprječavanju upala desni u njihovoj kasnijoj životnoj dobi.

Hrana za lijep osmijeh

Proljeće i ljeto su godišnja doba koja nas potiču na zdraviji život s više kretanja i uravnoteženijom prehranom, jer se želimo pripremiti za predstojeće tople dane i uživanja na plaži. No ipak uravnotežena prehrana nije značajna samo za tijelo i duh, već i za lijep osmijeh. U nastavku pročitajte koji su vitamini i minerali, prema mišljenju američke Akademije za opću dentalnu medicinu, važni za zdravlje zuba i desni te koju je hranu najbolje izbjegavati.