5 rješenja protiv neugodnog zadahaRazlog neugodnog zadaha većinom je loša oralna higijena, ali on može biti i pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih tegoba. Dobra je vijest to što za uklanjanje zadaha iz usta ili halitoze, kako se to stručno naziva, puno možemo učiniti mi sami, a ako se uprkos uvažavanju savjeta zadah i dalje zadržava, smisleno je posjetiti svojeg stomatologa.

1) Kvalitetna oralna higijena i primjerena pomagala

Prema rezultatima istraživanja Njemačkoga stomatološkog saveza u više od 70 posto slučajeva razlog zadaha je nedovoljna oralna higijena. Naime, neugodan miris uzrokuju bakterije u ustima i ždrijelu, koje proizvode sumpornu kiselinu te se u odsutnosti kvalitetne oralne higijene prekomjerno razmnožavaju. Stoga je jedno od najjednostavnijih i svestrano korisnih rješenja temeljito čišćenje zubi i usne šupljine. Osim četkice za zube preporučuje se i upotreba interdentalnih četkica četkica i zubnog konca koji brinu za čiste međuzubne prostore, a jedno od korisnijih pomagala jest i strugač za jezik. Upravo je jezik sa svojim brazdama savršeno utočište za bakterije, a njegovim redovitim čišćenjem uz pomoć strugača možete ih temeljito ukloniti.

2) Uzimanje dovoljne količine vode tokom dana

Razlog za zadah mogu biti i suha usta. Budući da je izlučivanje pljuvačke tokom noći smanjeno, to se posebno može primijetiti ujutro. Tada se vidi koliko je značajna funkcija pljuvačke u našoj usnoj šupljini – djeluje antimikrobno, brine za odgovarajuću pH-vrijednost u usnoj šupljini i uklanja preostale ostatke hrane u našim ustima. Stoga je dobro pobrinuti se za to da su usta cijelo vrijeme dovoljno navlažena. Pritom najviše može pomoći konstantni unos dovoljne količine vode, jer ona najblagotvornije djeluje na tijelo.

3) Redovna prehrana

Zadah također može biti posljedica praznog želuca, stoga je redovna prehrana vrlo značajna. Dakako, nije zanemarivo, što se jede. Primjerice, bijeli luk, proizvodi s bjelančevinama, poput sireva, mesa i mliječnih proizvoda mogu samo još pojačati zadah. Radije uzmite svježu mrkvu, celer, jabuku ili oraščiće.

4) Izbjegavajte alkohol i cigarete

Alkohol i cigarete glavni su krivci za zadah. Naime, prvo isušuju sluznicu usta, što može prouzročiti prekomjerno razmnožavanje bakterija, koje je uslijed odsutnosti odgovarajuće količine pljuvačke još intenzivnije. Cigarete pak, osim zadaha, dugoročno mogu oštetiti sluznicu usta i uzrokovati bolesti desni, koje (ako se ne liječe) jačaju zadah.

5) Posjet stomatologu

Ako puno truda uložimo u temeljitu oralnu higijenu, a zadah i dalje ostaje, sljedeći je korak posjet stomatologu. On će provjeriti da li se razlog zadaha krije u karijesu, eventualnim bolestima desni ili zubnom kamencu te ih ukloniti. Ukoliko ste već bili na dentalnom pregledu koji je potvrdio da za neugodan zadah iz usta nisu krive poteškoće s oralnom higijenom, preporučljivo je posjetiti svojeg liječnika opće prakse. Naime, zadah može biti pokazatelj nekih sistemskih bolesti, primjerice šećerne bolesti.