Fiksni ortodontski aparat i pravilna oralna higijenaOsnova za zdravlje usne šupljine jest temeljita oralna higijena koja se najlakše održava redovitim uklanjanjem zubnih naslaga. One nisu ništa drugo već skupine bakterija i drugih mikroorganizama koje svojim djelovanjem mogu oštetiti naše zube i desni. Ako želite očuvati zdravlje svoje usne šupljine, morate ju dobro poznavati, uključujući i sve njene skrivene uglove koje je četkicom teže dosegnuti jer su upravo to najkritičnija mjesta gdje se nakupljaju bakterijske naslage. Međutim, broj takvih mjesta još se povećava kada se u ustima pojavi fiksni ortodontski aparatić.

FFiksni ortodontski aparat i kritična mjesta

U ustima su najmanje dva područja kojima se treba posebno posvetiti. Riječ je o rubu između desni i zuba te o međuzubnim prostorima. No ukoliko je na zubima postavljen fiksni ortodontski aparat, na popis možete dodati još jedno kritično mjesto koje se nalazi uz bravice (nosače) aparata. Stoga je u tome slučaju nužno sistematski i temeljito čišćenje još jedne dodatne površine.

Rub između zuba i desni

Rub između zuba i desni uvijek predstavlja kritično mjesto za razvoj upale. Zbog bravica fiksnog aparata čišćenje oko tih mjesta često postaje otežano, stoga valja obratiti pažnju na to. Da biste temeljito uklonili naslage, i ujedno ne biste oštetili desni, koristite četkicu CURAPROX CS 5460. U grupi električnih četkica taj će posao učinkovito i nježno obaviti CURAPROX Hydrosonic CHS 100 četkica, što potvrđuju i brojna istraživanja.

Međuzubni prostori

Za čišćenje međuzubnih prostora koristite tanke interdentalne četkice CURAPROX CPS "prime" jer njihova tanka žičana jezgra omogućuje upotrebu i u vrlo uskim međuzubnim prostorima. Budući da upala desni započinje upravo na tim teže dostupnim mjestima, morate se pobrinuti da redovno uklanjanate bakterijske naslage i iz tih skrivenih mjesta. Ako to ne činite, povećava se i rizik od nastanka karijesa u međuzubnom prostoru. U odabiru prave odgovarajuće veličine interdentalne četkice može vam pomoći vaš stomatolog ili možete veličinu odrediti sami, isprobavajući interdentalne četkice započevši od najmanje veličine CPS 06.

Osobe s fiksnim ortodontskim aparatom

Svi koji nose fiksni ortodontski aparat trebaju uz održavanje higijene između ruba desni i zuba te između međuzubnih prostora povest brigu i o temeljitom čišćenju oko i ispod aparatića, jer se upravo tamo nalaze kritična mjesta. Kao pomoć u čišćenju oko i ispod fiksnog ortodontskog aparata predlažemo:

  • četkica za zube CURAPROX CS 5460 "Ortho"
  • električna četkica CURAPROX Hydrosonic CHS 100
  • posebna četkica s jednim snopom vlakana CURAPROX CS Single
  • interdentalne četkice
  • posebni superkonci

Hemijska potpora

Ponekad samo mehaničko čišćenje četkicom za zube i drugim pomagalima nije dovoljno učinkovito, kako bi se uklonile sve nakupljene naslage, stoga se nerijetko preporučuje koristiti i ona hemijska sredstva: pastu za zube i/ili tekućinu za ispiranje usne šupljine koje sadrže sastojke za sprečavanje nastanka zubnih naslaga. Paste za zube, tekućine za usta i gel iz linije Curasept sadrže hlorheksidin – sastojak koji se u stomatologiji koristi već desetljećima za suzbijanje zubnih naslaga te kojeg su i sami stručnjaci nazvali zlatnim standardom.