Izbjeljivanje zuba  29.01.2016   Estetika     izbjeljivanje zubi

Kao što svaki čovjek na svijetu ima jedinstven otisak prsta, tako su unikatni i naši zubi – ne samo po broju, obliku, kvaliteti i položaju u ustima već i po boji. Ona je već po prirodi u različitim nijansama – od snježno bijelih do bež i sivkastih tonova, a ovisi o našemu nasljednom faktoru te vanjskoj i unutarnjoj obojenosti. Prvu uzrokuju zubni kamenac, površinske zubne naslage i obojenosti zbog cigareta, kafe, čaja i vina, a za drugu je između ostalog krivo uzimanje određenih lijekova, liječenje zuba i nasljedne bolesti. Unatoč tomu što žućkasta boja zubi u usporedbi s našom puti izgleda prirodnije i što su takvi zubi i kvalitetniji, odnosno tvrđi, danas pod uticajem holivudskih trendova stremimo ka što bjeljim zubima.

Ako niste zadovoljni bojom svojih zuba, za promjenu postoji nekoliko različitih metoda koje se mogu podijeliti na domaće i profesionalne. Pa pogledajte kratko što je sve na raspolaganju ako smatramo da naš osmijeh nije dovoljno bijel ili blještav.

Domaće i profesionalne metode izbjeljivanja zubi

Između domaćih i profesionalnih metoda izbjeljivanja postoje tri ključne razlike: cijena, intenzitet učinka izbjeljivanja i postojanost. Za blaža izbjeljivanja jeftinije se možete pobrinuti sami s proizvodima koji su na raspolaganju u drogerijama ili specijaliziranim prodavaonicama, a za veću i trajniju bjelinu osmijeha bolje će se i sigurnije pobrinuti stomatolog.

Domaće metode

U takozvane domaće metode izbjeljivanja, odnosno one metode kojima se možemo poslužiti sami, ubraja se izbjeljivanje:

  • pastom za izbjeljivanje ili pastom za poliranje zubi,
  • trakama za izbjeljivanje,
  • sredstvom za izbjeljivanje koje se nanosi kistom,
  • žvakanjem žvakaćih guma s česticama koje djeluju abrazivno.

Pritom valja upozoriti na to da paste za izbjeljivanje i poliranje sadrže čestice različitih veličina koje djeluju abrazivno na caklinu te ju uslijed duže upotrebe mogu i mehanički oštetiti, posebno ako zub nije zdrav ili ako je ogoljen vrat zuba. Također prilikom upotrebe traka za izbjeljivanje i sredstva za izbjeljivanje koje se nanosi kistom, valja se pridržavati uputa s ambalaže, kao i savjeta stomatologa, te uputiti se na preventivni pregled. Preduslov je svakako pravilna, redovita i temeljita oralna higijena, odnosno kvalitetno četkanje kojim se uklanjaju zubne i međuzubne naslage.

Od domaćih metoda valja spomenuti i četkanje električnom četkicom za zube, kao što je CURAPROX Hydrosonic CHS 100. Prema rezultatima istraživanja ona može uspješno ukloniti vanjsku obojanost koje uzrokuju kafa, čaj, duhan, crveno vino i pigmenti iz hrane. Usto je primjerena i za održavanje bjeline zubi poslije profesionalnog izbjeljivanja.

Profesionalne metode

Profesionalne metode jesu učinkovitije i sigurnije od domaćih. Važno je da se izbjeljuju samo zdravi zubi, a zdrava moraju biti i potporna tkiva (zubno meso), a za to će se pobrinuti vaš stomatolog. U najčešće profesionalne metode spadaju:

  • oksidativno izbjeljivanje,
  • laserska metoda izbjeljivanja,
  • metoda izbjeljivanja koju provodimo sami, ali pod nadzorom stomatologa,
  • unutarnje izbjeljivanje (obično namijenjeno izbjeljivanju pojedinačnih "mrtvih" zuba, bez živaca).

Izbjeljivanje je najmanje agresivna profesionalna metoda koja je na raspolaganju kad želite izbijeliti zube. U postupku izbjeljivanja stomatolog na zube nanosi gel za izbjeljivanje iz kojeg se aktivno oslobađa kisik, a on prelazi u caklinu, gdje se vrši postupna oksidacija. Taj se postupak vremenom, doduše, odvija u obrnutome smjeru, što znači da zubi postupno tamne natrag prema prirodnoj boji, stoga valja održavati bjelinu nakon izbjeljivanja zubi. To možete učiniti i domaćim metodama izbjeljivanja. Koliko će se brzo i intenzivno vratiti prirodna boja, ovisi o načinu života – pušenje, konzumiranje kafe, čaja, crvenoga vina i sl.

Ne glede na metodo beljenja pa je predpogoj dobra, redna in natančna ustna higiena oziroma kakovostno ščetkanje, s katerim odpravimo zobne in medzobne obloge.