Upozorenje Kako bismo vam omogućili najbolji korisnički doživljaj naših stranica, koristimo kolačiće. Ako nastavite pregledavati ovu stranicu, smatramo da pristajete na upotrebu kolačića.  U redu

Karijes

Nastanku karijesa najviše smo podložni od 6. do 12. godine kada rastu trajni zubi. Ako ste se u tome razdoblju susreli s karijesom, vrlo je vjerojatno da će vam se na tim mjestima ponavljati slični problemi i kasnije. Rješenje, odnosno sprječavanje nastanka karijesa jest jednostavno – djecu naučiti redovitoj i temeljitoj oralnoj higijeni s odgovarajućim pomagalima. Tako ćete ih zaštititi ne samo od karijesa, već će ta navika pridonijeti i sprječavanju upala desni u njihovoj kasnijoj životnoj dobi.

Nisu svi mikroorganizmi štetni

Zubna caklina najtvrđa je tvar u našemu tijelu, ali je unatoč tomu podložna djelovanju kiselina koje stvaraju mikroorganizmi razgrađujući šećere iz hrane. U ustima je više od 700 vrsta mikroorganizama, ali nisu svi štetni za naše zdravlje. Poteškoće uzrokuju samo određeni, i to samo onda kad se previše razmnože.

Ponavljanje je majka znanja

Budući da se tokom rasta i razvoja djeteta, njegova usta stalno mijenjaju – od razdoblja bez zuba, rasta mliječnih zuba, njihova ispadanja, mješovitog razdoblja mliječnih i trajnih zuba, pa do svih izniklih trajnih zuba – ključno je temeljito i pravilno četkanje u svim tim razdobljima. Osnova temeljite higijene - očistiti sve zubne površine svakog pojedinog zuba - ne mijenja se, - ali se mijenja put do postizanja tog rezultata. Pritom je izuzetno važno kakav će biti prvi doticaj djeteta sa četkicom za zube. Svakako je naš cilj naučiti dijete što je temeljita oralna higijena i ponavljati to svakog dana. Na taj način ćemo dijete zasigurno poštedjeti kasnijih mogućih problema, primjerice upala desni ili karijesa.

Četkice – uvijek vjerni pomagači

Četkice za zube svojim oblikom i svojstvima značajno pridonose dječjem prihvaćanju četkanja kao dijela dnevne rutine. Poželjno je da četkicu odlikuju mekana i vrlo gusto raspoređena vlakna (npr. CuraKid CK 4260 za najmlađe ili CS Smart za malo veće) koja su nježna prema dječjim zubima i desnima, a ujedno zahvaljujući velikome broju tankih vlakana vrlo učinkovita prilikom uklanjanja zubnih naslaga i s teže pristupačnih mjesta.

Budući da treba četkati sve površine svakog zuba, valja se posvetiti i griznim površinama kutnjaka (fisurama) – osobito zato što se u njihove, često duboke brazde, ostaci hrane vrlo lako sakriju. Da biste spriječili nastanak karijesa na tim teže pristupačnim mjestima, možete koristiti CURAPROX CS 1006 single četkicu za zube. Radi sprječavanja nastanka karijesa u prostoru između zuba koristite zubni konac ili interdentalnu četkicu s nježnim tankim vlaknima ( CURAPROX CPS 06).