Bolesti desniZubni kamenac (mineralizirane zubne naslage) se najčešće nakuplja u rubovima između zuba i desni ili pod desnima gdje može prouzrokovati najviše problema, koji mogu postati poprilično ozbiljni. To je jedan od glavnih uzročnika koji mogu dovesti do razvoja parodontalne bolesti, vodeće bolesti u usnoj šupljini koja se može pojaviti već u tridesetim godinama.

Krvarenje desni je siguran znak upale desni koji zahtijeva trenutno djelovanje. Dobra vijest je da su potrebne samo male korekcije u održavanju svakodnevne oralne higijene, uz upotrebu pravih proizvoda, za otklanjanje glavnog uzročnika upale desni - bakterija u zubnim naslagama.

Ako mislite da je za prevenciju bolesti zuba i desni dovoljno da dva puta dnevno, temeljito operete zube samo sa četkicom za zube, varate se. Čak i ako imate odličnu četkicu za zube, sa hiljadama mekih i tankih vlakana, ona će u najboljem slučaju očistiti oko 70% površine zuba. Između zuba, gdje vlakna četkice za zube ne dosežu, bakterije mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme.

Zašto desni krvare?
Puno ljudi prilikom četkanja zubi primijeti krv. Budući da se to događa svakodnevno, smatraju da je riječ o uobičajenoj pojavi koju pripisuju osjetljivim desnima. Međutim, krvarenje desni može značiti početak puno većih problema, primjerice težeg oblika parodontalnih bolesti. Dobra vijest je da se kod prvih simptoma krvarenja desni brzim poduzimanjem mjera, intenzivnom higijenom usne šupljine i upotrebom pravih pomagala stanje može popraviti.

Zbogom bakterije, dobro došli zdravi zubi

Put do zdravih zuba i desni jest pravilna njega zuba koja počinje kvalitetnim uklanjanjem mekanih zubnih naslaga, odnosno bakterija u njima. One su ključni uzročnici neugodnosti, poput bolesti desni – prvenstveno u prostoru između desni i zuba. Ako želite temeljito i ujedno nježno ukloniti zubne naslage te spriječiti bolesti desni, za čišćenje se preporuča mekana četkica za zube s više tisuća tankih vlakana. Uporaba srednje tvrdih i tvrdih četkica nije preporučljiva jer rub desni nećemo moći očistiti dovoljno dobro, a ujedno riskiramo i oštećenje desni.