Upozorenje Kako bismo vam omogućili najbolji korisnički doživljaj naših stranica, koristimo kolačiće. Ako nastavite pregledavati ovu stranicu, smatramo da pristajete na upotrebu kolačića.  U redu

Kamen do kamena – upala desni

28.09.2018
od strane

Zubni kamenac (mineralizirane zubne naslage) se najčešće nakuplja u rubovima između zuba i desni ili pod desnima gdje može prouzrokovati najviše problema, koji mogu postati poprilično ozbiljni. To je jedan od glavnih uzročnika koji mogu dovesti do razvoja parodontalne bolesti, vodeće bolesti u usnoj šupljini koja se može pojaviti već u tridesetim godinama.

Uticaj zubnog kamenca na desni

Ako se kamenac nakuplja iznad desni može uzrokovati upalu desni - gingivitis, a ako se kamenac stvara pod desnima lako može prouzročiti upale kosti zuba i mekih tkiva, ali i parodontitis. Kamenac sam po sebi nije toliko opasan, ali zbog svoje strukture i hrapave površine stvara savršeno okruženje za nakupljanje novih zubnih naslaga. Na taj način drži bakterije bliže desnima te stoga i ne čudi da je kamenac jedan od glavnih faktora koji pogoršavaju stanje zubnih tkiva. Ako se problem ne uoči na vrijeme i ne zaustavi, uslijed upalnih procesa zub može izgubiti potporu i ispasti. Stoga su iznimno važni redoviti pregledi od strane stomatologa. Oni ne samo da pomažu u održavanju dobrog oralnog zdravlja, nego nam pomažu i uštedjeti novac jer nas čuvaju od mogućih budućih ulaganja u protetske nadomjeske, od mostova, implantata do proteza.

Bolje spriječiti nego liječiti

Kao i kod drugih zdravstvenih stanja i ovdje vrijedi ona dobra stara poslovica: "Bolje spriječiti nego liječiti". Dobra vijest je da je sve u našim rukama, jer na području oralne higijene mnogo možemo učiniti sami, redovitim, ispravnim i temeljitim četkanjem, upotrebljavajući pritom proizvode koji su dobri za naše zube, desni i cijelu usnu šupljinu. Četkica za zube treba imati nekoliko hiljada finih i mekanih vlakana, koji mogu lako ući u sulkus, odnosno prostor između zuba i desni i kvalitetno ga očistiti koristeći pritom tehniku laganih kružnih pokreta. Ali, čak ni ako održavamo oralnu higijenu na visokom nivou, ne smijemo zaboraviti na redovne posjete stomatologu koji mogu bolje pregledati i ocijeniti stanje u ustima nego mi sami. Naime, sa svojim instrumentima stomatolozi mogu lakše uočiti ostatke kamenca ili zubnih naslaga koji se možda skrivaju u mjestima gdje ih je teško uočiti i uspješno ih mehanički ukloniti, a nama ostaje samo daljnje održavanje dobre oralne higijene - uz predivan osmijeh.